icon-tedavi-yontemlerimiz-1.svg

Kolonoskopi uygulamaları

Kolonoskopi, kalın bağırsağınızın kameralı bir görüntüleme sitemi ile incelenmesi işlemidir. Doktorunuz tarafından verilen barsak temizliğini takiben uygulanır.

Hastalık teşhisi amacıyla kullanılabilindiği gibi tarama amacıyla da kullanılabilinir. Kolon ve rektum bölgesinde bulunan poliplerin zamanla kansere dönüşebildiği bilinmektedir. Bu dönüşümü etkileyen genetik ve çevresel faktörler bulunmaktadır. Kolonoskopi ile bu polipler erkenden tespit edilebilineceği gibi çıkartılarak tedavi de edilebilirler. Kolonoskopi kolon kanseri taramasında çok önemli bir yer tutar.
Kolon kanseri taraması ne zaman başlanmalı?
Kolon kanseri taramasına 45 yaşında başlamasını tavsiye edilir. Aile öyüküsü olan kişilerde tarama yaşı değişkenlik gösterebilir. Ailenizde, özellikle 1. Derece akrabalarınızda kolon kanseri varsa hekiminize mutlaka söyleyin.
 Doktorumun kolonoskopi istemesinin başka nedenleri nelerdir?
Aşağıdaki durumlarda doktorunuz kolonoskopi isteyebilir:
  1. Dışkıda kan
  2. Bağırsak alışkanlıklarınızda bir değişiklik
  3. Yorgun ve zayıf hissetmenize neden olabilecek kansızlık (anemi) adı verilen bir durum
  4. Açıklayamadığınız uzun süreli karın veya makat ağrısı
  5. Farklı bir kolon testinden kaynaklanan anormal sonuçlar
  6. Kolon kanseri veya polip öyküsü
Kolonoskopi öncesi ne yapmalıyım?

Doktorunuz kolonoskopi öncesi yapmanız gerekenler konusunda size talimat verecektir. Hangi yiyecekleri yiyip yiyemeyeceğinizi size söyleyecekler. Ayrıca, her zamanki ilaçlarınızdan herhangi birini önceden almayı bırakmanız gerekip gerekmediğini size söyleyeceklerdir. Talimatları alır almaz okuduğunuzdan emin olun. Bazı ilaçları testten bir hafta öncesine kadar bırakmanız gerekebilir.

Kolonoskopi öncesi kolonun temizlenmesi gerekir. Doktorunuz size sulu ishale neden olan özel bir içecek verecektir. Kolonunuzun temiz olduğundan emin olmak için hepsini içmeniz önemlidir. Kolonunuz temizse, doktorunuz kolonun iç yüzeyine daha iyi bakacaktır. Temiz bir kolon ayrıca testi daha kolay ve daha rahat hale getirir. Kolonoskopinize hazırlanmakta sorun yaşıyorsanız doktorunuza bildirin.

Kolonoskopi sırasında ne olur?

Doktorunuz rahatlamanız için size ilaç verecektir. Daha sonra ucunda kamera ve ışık bulunan ince bir tüp anüsünüzden içeriye ilerletilecek ve tüm kalın bağırsağınız ve ince bağırsağın son kısmı incelenecektir.  

İşlem sırasında doktorunuz biyopsi (kolondan küçük bir doku parçası almak) yapabilir. Bu parça Patoloji Doktorları tarafından mikroskop altında incelenir. Kanser tanısı için bu gereklidir. Bu işlem sırasında ağrı hissetmezsiniz. 

 
Kolonoskopiden sonra ne olur?

Doktorunuz kolonoskopiden sonra ne yapmanız gerektiği konusunda size detaylı bilgi verecektir. Anestezi altında yapılan bir işlem olduğu için aynı gün dinlenmeniz tavsiye edilir.

İlginizi çekebilecek makaleler

Kolon kanseri cerrahisi

Fatma Hanım’a yaklaşık 6 aydır şiddetli karın ağrıları ve bağırsak alışkanlıklarında değişiklik şikâyetleri nedeni ile başvurduğu klinikte yapılan kolonoskopi, kirlilik nedeni ile kısmi yapılabilmiş.

Metabolik cerrahi

Birsen Hanım Metabolik Cerrahi sonrası gerçekleştirmiş olduğumuz 1. Ay kontrolleri esnasında ameliyatı sonrası hayatında nelerin değiştiğini sizler için anlattı.

Plummer-Vinson hastalığı

Necla Hanım 10 yıldır devam eden ve özellikle bu yıl çok fazla artan yutma güçlüğü şikayeti ile bizlere başvurdu.