icon-hepatobilyer

Karaciğer Kanseri

Karaciğer, göbeğin sağ üst tarafında bulunan büyük bir organdır. Karaciğer kanseri, karaciğerdeki normal hücreler, anormal hücrelere dönüştüğünde ve kontrolden çıktığında meydana gelir.

Neden Olur ?
Karaciğer kanserine yakalanan çoğu insanda uzun süreli karaciğer hastalığı (kronik karaciğer hastalığı da denir) vardır. Uzun süreli karaciğer hastalığına sahip olmak, bir kişinin karaciğer kanserine yakalanma riskini artırır. Uzun süreli karaciğer hastalığının en yaygın nedenleri arasında Viral Hepatitler (Hepatit B, Hepatit C … gibi), uzun süreli alkol kullanımına bağlı siroz bulunmaktadır. Kronik hastalıkları olan kişiler mutlaka uzman ekiplerce izlenmelidir.
Karaciğer kanserinin belirtileri nelerdir?
Karaciğer kanseri genellikle kendi başına herhangi bir belirtiye neden olmaz. Bazen üst karında bir yumru veya hafif ağrıya sahip olabileceği gibi ileri evrelerinde erken doygunluk, halsizlik ve kitlenin etkisine bağlı sarılık gibi tablolar görülebilmektedir. Ayrıca kansere yakalanmadan önce var olan uzun süreli (Kronik) hastalığın belirtilerinde alevlenmeler de görülebilir.
  1. Karın veya bacakların şişmesi…
  2. Vücutta yaygın ödem..
  3. Gözlerin derisinin veya beyaz kısmının sararması
  4. Şiddetli halsizlik gibi…
Bu belirtilere sahipseniz, doktorunuza veya hemşirenize söyleyiniz.
Karaciğer kanseri için bir test var mı?
Evet. Doktorunuz karaciğer kanseri olduğundan şüphelenirse, aşağıdaki testlerden bir veya daha fazlasını yapacaktır:
  • Kan testleri (Hemogram ve biyokimya tetkikleri vb.)
  • MRI taraması, CT taraması, ultrason veya diğer görüntüleme testleri – Görüntüleme testleri vücudun içinin resimlerini oluşturur ve anormal büyümeler gösterebilir.
  • Biyopsi – Bu test için radyoloji doktoru görüntüleme eşliğinde karaciğerden küçük bir doku örneği alacaktır. Patoloji doktoru ise alınan parçada kanser olup olmadığını görmek için numuneye mikroskop altında bakacaktır.
Karaciğer kanseri nasıl tedavi edilir?
Karaciğer kanseri farklı şekillerde tedavi edilebilir. Tedavi, kanserinizin evresine bağlıdır. Aynı zamanda karaciğerinizin ne kadar sağlıklı olduğuna (başka bir deyişle, karaciğer hastalığınızın kanser olmadan önce ne kadar ciddi olduğuna) da bağlıdır. Farklı tedaviler şunları içerir:
  • Ameliyat – Karaciğer kanseri bazen karaciğerin kanserli kısmını çıkarmak için ameliyatla tedavi edilebilir.
  • Karaciğer nakli – Karaciğer nakli, doktorun hastalıklı bir karaciğeri başka bir kişiden sağlıklı bir karaciğerle değiştirdiği bir ameliyat türüdür.
  • Ablasyon tedavisi – Ablasyon tedavisi, karaciğerdeki kanser hücrelerini öldürebilen bir prosedürdür. Ameliyat içermez. Doktorlar ablasyon tedavisini farklı şekillerde yapabilirler. Isı, mikrodalga fırın, lazer veya radyasyon tedavisi kullanarak kanser hücrelerini öldürebilirler.
  • Kanserin kan akışını engelleme – Doktorlar, kansere kan gönderen kan damarını bloke etmek için “embolizasyon” adı verilen bir işlem yapabilir. Bu, kanserin kan kaynağından “aç bırakarak” büyümesini engeller. Bazen embolizasyon prosedürü kemoterapi (“kemoembolizasyon”) veya radyasyon (“radyoembolizasyon”) ile birleştirilir.
  • İmmünoterapi – Bu, doktorların kanser büyümesini durdurmak için vücudun enfeksiyonla mücadele sistemi (“bağışıklık sistemi”) ile birlikte çalışan ilaçlar için kullandığı terimdir.
  • Kemoterapi – Kemoterapi, kanser hücrelerini öldüren veya büyümelerini durduran ilaçlar için kullanılan tıbbi terimdir.
Videoyu oynat

Kronik pankreatit neden oluşur?

Videoyu oynat

Whipple ameliyatı nedir, hangi hastalara uygulanır?

Videoyu oynat

Safra kesesi taşları kanser oluşturabilir mi?

Bize aklınıza takılan herşeyi sorun…

 

Ziyaretler ve testler hakkında doktorunuzun tüm talimatlarına uymanız önemlidir. Tedavi sırasında yaşadığınız herhangi bir yan etki veya problem hakkında doktorunuzla konuşmanız da önemlidir. 

 

Karaciğer kanseri tedavisi görmek, hangi tedaviye sahip olunacağı gibi birçok seçim yapmayı içerir.

 

Bir tedavi hakkında ne düşündüğünüzü daima doktorlarınıza ve hemşirelerinize bildirin. Size bir tedavi teklif edildiğinde, şunu sorun:

  1. Bu tedavinin faydaları nelerdir? Daha uzun yaşamama yardımcı olma ihtimali var mı? Semptomları azaltacak mı yoksa önleyecek mi?
  2. Bu tedavinin dezavantajları nelerdir?
  3. Bu tedaviden başka seçenekler var mı?
  4. Bu tedaviyi yaptırmazsam ne olur?

İlginizi çekebilecek makaleler

Kolon kanseri cerrahisi

Fatma Hanım’a yaklaşık 6 aydır şiddetli karın ağrıları ve bağırsak alışkanlıklarında değişiklik şikâyetleri nedeni ile başvurduğu klinikte yapılan kolonoskopi, kirlilik nedeni ile kısmi yapılabilmiş.

Metabolik cerrahi

Birsen Hanım Metabolik Cerrahi sonrası gerçekleştirmiş olduğumuz 1. Ay kontrolleri esnasında ameliyatı sonrası hayatında nelerin değiştiğini sizler için anlattı.

Plummer-Vinson hastalığı

Necla Hanım 10 yıldır devam eden ve özellikle bu yıl çok fazla artan yutma güçlüğü şikayeti ile bizlere başvurdu.