icon-hepatobilyer

Pankreas hastalıkları

Pankreas midenin arkasında yer alan bir organdır . Normal işlevi, glikoz (kan şekeri) seviyelerini düzenleyen hormonlar yapmak ve vücudun yiyecekleri parçalamasına yardımcı olan sindirim suları üretmektir. 

Sıklıkla İki tür kanseri görülmektedir.

  • En sık görüleni pankreas kanallarından kaynaklanan ekzokrin pankreas kanseridir (şekil 1). “Duktal adenokarsinom” olarak adlandırılmaktadır.
  • Bir diğer kanser türü ise insülin gibi hormonları üreten hücrelerden kaynaklanan bir tümör grubudur. Bu tümörler “pankreatik nöroendokrin tümörler” olarak adlandırılır 

Bu bilgilendirme metninde sıkça görülen pankreas duktal adenokanseri hakkında bilgilendirme yapılacaktır.

Pankreas Kanseri Belirtileri

Pankreas kanseri olan çoğu insan, sarılık olsun veya olmasın (cildin sararması) ağrı ve kilo kaybı yaşar:

  • Ağrı – Ağrı yaygın bir semptomdur. Genellikle üst karın bölgesinde arkaya doğru saran donuk bir ağrı olarak gelişir. Ağrı gelip gidebilir ve yemek yedikten sonra daha da kötüleşebilir.
  • Kilo kaybı – Bazı insanlar iştahsızlık, az miktarda yemek yedikten sonra tokluk hissi veya ishal nedeniyle kilo verirler. Dışkı sindirilmemiş yağ içerdiğinden yağlı görünebilir ve klozet içinde yüzebilir.
  • Sarılık – Sarı renkli cilt ve göz beyazlarına neden olur. Dışkı rengi halk arasında “Camcı Macunu” denilen açık krem rengi şeklinde olabilir. Bu durumlar safranın akış yolunda görülen tıkanıklık sonucu görülebilir. Bu tıkanıklık kanserden kaynaklanabilir.

 

Hemen randevu al

Branş ve doktor seçiminin ardından iletişim bilgilerinizi girerek 3 kısa adımda randevu oluşturun. Randevu tarihi ve tedavi süreçleri gibi detaylar için sizinle iletişime geçelim.
Pankreas Kanseri Teşhisi
Pankreas kanseri şüphesini artıran semptomlar geliştirirseniz, doktorunuz veya hemşireniz bir veya daha fazla test isteyecektir. Bunlar, ultrason veya bilgisayarlı tomografi (BT) taraması gibi kan testleri ve görüntüleme testlerini ve/veya endoskopik retrograd kolanjiyopankreatografi (ERCP) adı verilen endoskopik bir testi içerebilir. Bu testler pankreasta bir kitle (büyüme) olup olmadığını ve kitleyi çıkarmak için ameliyatın mümkün olup olmadığını gösterebilir. Biyopsi — Bazı durumlarda doktorunuz kanser tanısını doğrulamak için biyopsi önerecektir. Biyopsi yapmak için, doktor kitlenin yerini tam olarak belirlemek için bir BT taraması veya ultrason kullanacak, ardından kitleden bir iğne ile doku örneği alacaktır. ERCP veya endoskopik ultrason (EUS) adı verilen farklı bir endoskopik prosedür kullanılarak biyopsi de alınabilir. Biyopsi, kitleden küçük bir doku parçasının çıkarılmasını içerir. Patoloji Doktoru tarafından alınan parçalar mikroskop altında incelenir.
Pankreas Kanserinin Evrelendirilmesi

Pankreas kanseri teşhisi konduğunda, bir sonraki adım evresini belirlemektir. Evreleme, bir kanserin saldırganlığını ve yayılmasını tanımlamak için kullanılan bir sistemdir. Pankreas kanserinin evresi incelenirken görüntüleme yöntemleri kullanılır. Bu şekilde kitlenin sınırlı bir alanda mı kaldığı yoksa yayıldığı anlaşılmaya çalışılır. Hastalığın evresi aynı zamanda ameliyat sırasındaki bulgularla da değişiklik gösterebilir.

 

Pankreas kanseri evreleri, en erken evre olan evre I’den evre IV’e kadar uzanır. Genel olarak, düşük evreli kanserlerin, yüksek evreli kanserlerden daha başarılı bir şekilde tedavi edilme olasılığı daha yüksektir. Evrelemede; cerrahi olarak rezeke edilebilir kanser (evre I ve II), lokal olarak ilerlemiş kanser (evre III) veya metastatik kanser (evre IV) olarak bilgi verilebilir. Her evre kendi içinde de değerlendirilir.

 

Günümüzde bu evrelemelerde arada kalan ve konseylerce kara verilmesi gereken lokal ileri vakalar için başlangıçta tümörü küçültmek ve rezeke edilebilir hale gelme şansını artırmak için radyasyon tedavisi olsun veya olmasın kemoterapi kullanılabilir.

 

Laparoskopi — Bazı merkezlerde, kanserin yeri ve boyutu hakkında daha fazla bilgi almak için kanseri cerrahi olarak çıkarma girişiminden önce bir laparoskopi önerilir. Laparoskopi, genel anestezi altında karın içindeki organları incelemek için , karın içinin kamera ile incelenmesidir.

Pankreas Kanser Tedavisi

Pankreas kanseri birkaç yaklaşımla tedavi edilebilir. En erken evre pankreas kanserleri genellikle ameliyatla tedavi edilebilir ve kür elde edilebilir. Ameliyattan sonra, genellikle “adjuvan tedavi” adı verilen daha ileri tedavi önerilir. Bu kemoterapi ve radyasyon tedavisini içerebilir.

 

Bununla birlikte, pankreas kanseri çok az hastada en erken aşamadadır. Bu hasta grubunda cerrahi önerilirken, erken olmayan evrelerde “evre düşürme-seviye düşürme” ve cerrahiden lede edilen sonuçları iyileştirme amacıyla ilk olarak kemoterapi ve/veya radyasyon tedavisi uygulanabilir. Buna Neoadjuvan tedavi denir ve tedavi süresince hasta yeniden değerlendirilir. Gerileme saptanan hasta gruplarında cerrahi tekrar planlanabilir.

 

Diğer durumlarda ameliyat mümkün değildir; pankreas kanseri genellikle teşhis edildiği zaman ilerler. Ameliyat mümkün değilse, kanseri küçültmek, semptomları azaltmak ve ömrü uzatmak için radyasyon tedavisi, kemoterapi veya her ikisi de sıklıkla kullanılır.

Pankreas Cerrahisi

Pankreas başındaki tümörler için standart operasyon bir Whipple prosedürüdür (pankreatikoduodenektomi olarak da adlandırılır).

 

Bu prosedürde cerrah pankreas başını, duodenumu (ince bağırsağın ilk kısmı), jejunumun bir kısmını (ince bağırsağın bir sonraki kısmı), ana safra kanalını, safra kesesini ve midenin bir kısmını çıkarır. 

 

Ayrıca uygun vakalarda, midenin son kısmının korunduğu Pilor Koruyucu Whipple Ameliyatı da uygulanmaktadır.

 

Pankreasın gövdesindeki veya kuyruğundaki tümörler için cerrahi “Distal veya subtotal pankreatektomi” olarak adlandırılan pankreasın başının korunup geride kalan gövdesinin kitle ile birlikte çıkartıldığı ameliyatlardır. Bu ameliyatlarda dalak damarlarıda ameliyat alanının ve çıkartılamsı gereken alanın içinde olduğu için dalak genellikle ameliyata dahil edilmektedir. Pankreasın gövdesindeki veya kuyruğundaki tümörler, pankreas başındakilerle aynı semptomlara neden olmadığından, bu kanserler daha ileri evrelerde karşımıza çıkabilmektedir.

 

Kanserin karın içinde yayılmadığından emin olmak için laparoskopi yapılması gerekebilir.

Ameliyat sonrası tedavi seçenekleri

Ameliyattan sonra adjuvan tedavi, kemoterapi, radyasyon veya her ikisinin bir kombinasyonunu ifade eder. Adjuvan tedavi, bir tümör cerrahi olarak çıkarıldıktan sonra kanserin yeniden ortaya çıkması (nüks olarak adlandırılır) açısından yüksek risk altında olduğu düşünülen kişiler için önerilir.

 

Tümör tamamen çıkarılmış olsa bile, vücutta küçük kanser hücreleri kalabilir ve büyüyerek ameliyattan sonra nüksetmeye neden olabilir. Adjuvan tedavi, küçük kanser hücrelerini büyüme şansı bulamadan ortadan kaldırarak hayatta kalma süresini uzatabilir.

 

Tamamen çıkartılmış pankreas kanseri olan kişilerde ameliyattan sonra adjuvan tedavi uygulanır. Tek başına kemoterapi veya kemoterapi ve radyasyon tedavisinin bir kombinasyonunu (bu stratejiye “kemoradyoterapi” denir) özellikle nüks etme riski yüksek olan hastalarda onkoloji kurullarınca karar verilerek uygulanır.

Videoyu oynat

Whipple ameliyatı nedir, hangi hastalara uygulanır?

Videoyu oynat

Safra kesesi taşları kanser oluşturabilir mi?

İlginizi çekebilecek makaleler

Kolon kanseri cerrahisi

Fatma Hanım’a yaklaşık 6 aydır şiddetli karın ağrıları ve bağırsak alışkanlıklarında değişiklik şikâyetleri nedeni ile başvurduğu klinikte yapılan kolonoskopi, kirlilik nedeni ile kısmi yapılabilmiş.

Metabolik cerrahi

Birsen Hanım Metabolik Cerrahi sonrası gerçekleştirmiş olduğumuz 1. Ay kontrolleri esnasında ameliyatı sonrası hayatında nelerin değiştiğini sizler için anlattı.

Plummer-Vinson hastalığı

Necla Hanım 10 yıldır devam eden ve özellikle bu yıl çok fazla artan yutma güçlüğü şikayeti ile bizlere başvurdu.