icon-fitik

Karın Duvarı Fıtıkları

Fıtık karın ön duvarında zayıflık nedeniyle normalde karın içinde olması gereken organların dışarıya doğru çıkıntı oluşturması durumudur. En sık kasık bölgesinde görülmektedir. Bunun dışında göbekte, eski ameliyat yeri bölgesinde ve karın yan duvarında da gözlenebilmektedir.

Anatomi

Karın ön duvarı, hareket ve nefes almayı kolaylaştırırken, karın içi organları içeren ve koruyan üst üste binen kas ve bağ doku katmanlarının birleşmesinden oluşur. Karın duvarı kasları ve katmanları kaburgaların altından başlayan ve aşağıda kasık bölgesini içine alacak şekilde uzanan silindirik bir yapı oluşturur.Bu yapı kaburga ve bel bölgesi damarlarından beslenir.

Fıtık Sınıflandırması

Ventral herni: Karın ön duvarından çıkan göbek etrafında, eski ameliyat yerinde, stoma kenarında oluşan fıtıklara verilen genel isimdir.


Kasık fıtıkları: Kasık bölgesinde oluşan inguinal ve femoral hernilere verilen isimdir.


Pelvik herni: Karın en alt kısımdan(pelvik bölgeden) gelişen nadir görülen hernilerdir.


Flank herni: Zayıflamış sırt kaslarının arasından çıkan karın yan duvarı hernileridir.


Ayrıca karın ön duvarı fıtıkları doğumsal ve edinilmiş herniler olarak da başka bir sınıflandırmayla da incelenebilir.


Karın ön duvarı fıtıklarının büyük çoğunluğunu kasık bölgesi fıtıkları oluşturmaktadır.Kasık bölgesinde de en sık inguinal herni olarak karşımıza çıkmaktadırlar ve erkelerde daha sık olarak gözlenirler.

Tanı

Hastalar genellikle ağrı ve ele gelen şişlik ile başvururlar.Poliklinik ya da acil başvurusu olabilir.Fıtık tanısında fizik muayene çok önemlidir.Büyük oranda fizik muayene ile tanı konulur.Ancak etyoloji araştırmak amaçlı ya da karın ön duvarı defekti genişliğini saptayabilmek adına ek görüntüleme yöntemleri de gerekebilir.

Tedavi

Eğer acil başvuru söz konusu ise , fıtık kesesi redükte olmuyor ve hastanın akut batın kliniği mevcutsa acil operasyon planlanır.Poliklinik başvurularında ise hastaya şikayetlerinden ve olası bağırsak boğulması tehlikesinden dolayı elektif operasyon önerilir.

Ameliyat

Günümüzde fıtık ameliyatları kapalı ya da açık(konvansiyonel) olarak yapılabilir. Eğer laporoskopi için engel bir durum yoksa yani: karın içi pnemoperitoneum oluşması için sakınca yoksa, karın ön duvarında fistül yoksa ,karın ön duvarından bir çok defa geçirilmiş ameliyat yoksa hasta için laporoskopik fıtık onarımı planlanabilir.Bahsedilen durumların varlığında ya da cerrahın tecrübesi ve hastanın isteğine göre açık cerrahi de planlanabilmektdir. Kapalı ameliyat sonrası hastaların ağrıları genellikle daha az olmaktadır ve normal hayata dönüşleri daha hızlı olmaktadır.Bu sebeple laparoskopik fıtık onarımı hastalar için ilk planda düşünülebilir. 

Hemen randevu al

Branş ve doktor seçiminin ardından iletişim bilgilerinizi girerek 3 kısa adımda randevu oluşturun. Randevu tarihi ve tedavi süreçleri gibi detaylar için sizinle iletişime geçelim.
Nasıl Yapılır?

En sık gözlenen karın ön duvarı fıtıklarından inguinal herni onarımı eğer kapalı olarak yapılacaksa 2 ana ameliyat tipinden söz edilebilir.

1.TAPP (Total abdominal preperitoneal onarım)

Karın ön duvarına yapılan küçük kesilerle yerleştirilen trokarlarla karın içine (organların olduğu boşluğa) girilerek oradan yapılan kesilerle periton önü boşluğuna girilerek yapılan fıtık onarımıdır. Fıtık kesesi inguinal bölgeden redükte edildikten sonra mesh(yama) onarımı yapılır ve peritona yapılan kesler tekrar kapatılır.Eğer postopertaif takiplerinde bir problem olmazsa hasta ameliyat günü akşamı ev ortamına gönderilebilir.Bu ameliyat türü daha önceden TEPP ameliyatı olmuş ve nüks gözlenmiş hastalarda ilk planda düşünülebilir.

2.TEPP(Total extraperitoneal preperitoneal onarım)

Karın ön duvarına yapılan küçük kesiler eşliğinde yerleştirilen trokarlarla bu defa direkt preperitoneal alana girilmesi ve fıtık onarımının direkt bu bölgeden yapılmasısır.Bu ameliyat türünde preperitoneal alanın diseksiyonu(açılması) için (karın içerisinden daha dar bir alan olduğu için) balonlu trokar denilen özel bir trokar kullanılabilir.Ancak bu trokar olmadan da teknik olarak TEPP onarımı gerçekleştirilebilmektedir.

3. Laparoskopik insizyonel ve umbilikal herni onarımı

Bu ameliyatlarda fıtık bölgesine ve büyüklüğüne göre trokar girme yeri değişmektedir.Karın içerisinden yapılmaktadır.Karın ön duvarı defekti büyüklüğüne göre mesh(yama) tipi ve boyutu ayarlanmaktadır.

Özellikle açık cerrahi sonrası nüks eden fıtık söz konusu ise onarımda kapalı ameliyat düşünülebilir.Çünkü fıtık kesesine farklı ve cerrahi geçirmemiş bir plandan yaklaşım sağlayacağı için teknik açıdan cerrahi rahatlatabilecektir.Ancak tabii ki hastanın özellikleri(kapalı ameliyata engel teşkil edebilecek durum)ve operatörün tecrübesi karar vermede etkili olacaktır.

İlginizi çekebilecek makaleler

Kolon kanseri cerrahisi

Fatma Hanım’a yaklaşık 6 aydır şiddetli karın ağrıları ve bağırsak alışkanlıklarında değişiklik şikâyetleri nedeni ile başvurduğu klinikte yapılan kolonoskopi, kirlilik nedeni ile kısmi yapılabilmiş.

Metabolik cerrahi

Birsen Hanım Metabolik Cerrahi sonrası gerçekleştirmiş olduğumuz 1. Ay kontrolleri esnasında ameliyatı sonrası hayatında nelerin değiştiğini sizler için anlattı.

Plummer-Vinson hastalığı

Necla Hanım 10 yıldır devam eden ve özellikle bu yıl çok fazla artan yutma güçlüğü şikayeti ile bizlere başvurdu.