Plummer-Vinson hastalığı

Necla Hanım 10 yıldır devam eden ve özellikle bu yıl çok fazla artan yutma güçlüğü şikayeti ile bizlere başvurdu.
İzmir’den gelen hastamıza daha önce farklı bir sağlık merkezinde gastroskopi yapılmak istenmiş ancak darlık nedeni ile geçilememiş.

Yaptığımız muayene, tahlil ve tetkikler sonrası kendisine Plummer- Vinson sendromu tanısı koyduk ve akabinde Dâhiliye Uzmanı hekim arkadaşım ile birlikte hemen anemi (demir eksikliği) tedavisine başladık. Akabinde ilk olarak balon dilitasyonu yaparak yutağın hemen altında yer alan darlığı açtık. Bu işlemi 1. Ay ve 3.Ay kontrollerinde tekrar ettik.


View this post on Instagram

A post shared by Doç. Dr. Barış Bayraktar (@doc.dr.barisbayraktar)



Bugün gerçekleştirdiğimiz 6. Ay kontrol gastroskopisinde herhangi bir darlık saptamadık.
Üstelik sorun yaşadığı süreçte 48 kg düşen düşen Necla Hanım bugün itibari ile 63 kilograma çıkarak çok daha sağlıklı bir hayat sürmeye başladı.

Bizler (cerrahlar) toplumda düşünüldüğü gibi sadece zayıflatan, sürekli diyet yapmanızı isteyen hekimler değil, sağlığınızın iyi olması için en uygun tedavi yöntemini hastalarımıza uygulamak için çalışıyoruz.

Diyet yapın yerine bol bol yiyin ve için diyen bir hekimin çok daha fazla sevileceğini elbette biliyorum ama önce sağlık!
Sevgiler…

Plummer-Vinson hastalığı

Plummer-Vinson hastalığı yutma güçlüğü (disfaji) demir eksikliği anemisi ve yemek borusunu daraltan halka (özafagal web) ile gözlenir. Semptomların nedeni özofagial halka ise nadir de olsa cerrahi tedavi gereksinimi ortaya çıkar ama endoskopik balon dilitasyonları ile tedavisi sağlanır. Nadir olarak demir eksikliği dışında beslenme bozukluğu ile de oluşabilir.

Klinik seyri iyi olan hastalık yemek borusu kanseri için (özofagus yassı hücreli karsiomu) zemin hazırlayan bir durum olduğu kabul edilmektedir.

Tedavi demir eksikliğinin düzeltilmesidir. Sonrasında özofagus kanseri ve nadiren gelişen diğer kanserler için detaylı takip gerekmektedir.