icon-tedavi-yontemlerimiz-1.svg

Endoskopi uygulamaları

EGD veya özofago-gastro-duodenoskopi olarak adlandırılan bir üst endoskopi, bir doktorun yemek borusu, mide ve oniki parmak bağırsağının ilk kısımlarını içeren gastrointestinal (GI) yolun üst kısmını doğrudan incelemesine izin veren bir prosedürdür.

Endoskopist doktor, üst GI sistemini incelemek için bir endoskop kullanma, iltihaplanma (kızarıklık, tahriş), kanama, ülser veya tümör arama konusunda özel eğitime sahiptir.
Neden Üst Gastrointestinal Sistem (GİS) endoskopisi istenir ?

En yaygın nedenler;

  • Üst karın bölgesinde açıklanamayan rahatsızlık veya ağrı.
  • GERD veya gastroözofageal reflü hastalığı (genellikle mide ekşimesi olarak adlandırılır).
  • Kalıcı mide bulantısı ve kusma.
  • Üst gastrointestinal (GI) kanama (GI yolunun üst kısmından kaynaklanan dışkıda bulunan kan veya kan kusması). Endoskopi sırasında kanama tedavi edilebilir.
  • Görünür kanaması olmayan bir kişide demir eksikliği anemisi (kandaki düşük demir düzeyi ile ilişkili düşük kan sayımı).
  • Yutma güçlüğü; yutma sırasında yemek borusuna yiyecek/sıvıların sıkışması. Bu, bir daralma (darlık) veya tümörden veya yemek borusunun düzgün kasılmamasından kaynaklanabilir. Darlık varsa endoskopi sırasında genellikle özel balonlar veya dilatasyon tüpleri ile genişletilebilir.
  • Üst GI röntgeni, BT taraması veya MRI’da anormal veya net olmayan bulgular.
  • Yabancı bir cismin çıkarılması (yutulan bir nesne).
  • Önceden bulunan polipler (büyümeler), tümörler veya ülserlerdeki iyileşmeyi veya ilerlemeyi kontrol etmek için.
Endoskopi Hazırlığı

İşlemden önce muayeneye nasıl hazırlanacağınız konusunda size özel talimatlar verilecektir. Bu talimatlar, muayene sırasında ve sonrasında güvenliğinizi en üst düzeye çıkarmak ve olası komplikasyonları en aza indirmek için tasarlanmıştır. Talimatları önceden okumak ve dikkatlice takip etmek önemlidir. Sorularınız varsa doktorun ofisini veya endoskopi ünitesini aramaktan çekinmeyin. Testten sekiz saat öncesine kadar hiçbir şey yememeniz veya içmemeniz istenebilir. Endoskopistin tüm alanı görebilmesi ve sedasyon sırasında (aspirasyon olarak adlandırılır) akciğerlere yiyecek veya sıvı kusma olasılığını azaltmak için midenizin boş olması önemlidir. Muayeneden önce ilaçlarınızın dozunu (insülin gibi) ayarlamanız veya belirli ilaçları (kan sulandırıcı ilaçlar gibi) geçici olarak durdurmanız istenebilir. Herhangi bir ilacı almayı bırakmanız veya almaya devam etmeniz gerektiğini düşünmeyin. İlaçlarınızı endoskopi randevunuzdan önce doktorunuzla görüşmeli, işlemden önceki gün ve işlem günü ilaçlarınızla ilgili ne yapmanız gerektiği konusunda talimat almalısınız. Muayeneden sonra size eve kadar eşlik etmesi için bir arkadaş veya aile üyesi ayarlamalısınız. Taburcu olduğunuzda uyanık olmanıza rağmen, sedasyon için kullanılan ilaçlar reflekslerde ve muhakemede geçici değişikliklere neden olabilir ve araba kullanma veya karar verme yeteneğinizi etkileyebilir (alkolün etkilerine benzer şekilde). Sedasyon alan hastaların genellikle işlemden sonra eve eşlik etmeleri gerekmektedir.

Endoskopi Sırasında Sizi Neler Bekliyor?

Endoskopi öncesinde ekibimiz mevcut kullandığınız ilaçları ve alerjiler de dahil olmak üzere tıbbi ve cerrahi geçmişinizi gözden geçirecektir. Bir doktor prosedürü açıklayacak ve sizden onayınızı imzalamanızı isteyecektir. Onayı imzalamadan önce, prosedürün yararlarını ve risklerini, prosedüre alternatifleri anlamalı ve tüm sorularınızı yanıtlamalısınız.

 

İşlem için sedasyon alacaksanız, ilaçları vermek için bir damaryolu (el veya koldaki bir damara sokulan bir iğne) yerleştirilecektir. Size bir yatıştırıcı (rahatlamanıza yardımcı olmak için) ve bir narkotik (rahatsızlığı önlemek için) veya genellikle sedasyon için kullanılan diğer ilaçların bir kombinasyonu verilebilir.

 

Hayati belirtileriniz (tansiyon, kalp atış hızı ve kan oksijen seviyesi) muayene öncesinde, sırasında ve sonrasında izlenecektir. Oksijen genellikle prosedür sırasında burnun altına oturan ve kulakların etrafına takılan küçük bir tüp aracılığıyla verilir. Güvenlik nedeniyle, protezler işlemden önce çıkarılmalıdır.

Çoğu hasta muayene için uyuşturulsa da, çoğu herhangi bir ilaç kullanmadan prosedürü iyi tolere eder. Genellikle, bu hastalara, aletin geçişi sırasında zorlanmayı önlemek için endoskopiden hemen önce boğazlarının arkasını uyuşturan bir ilaç (gargara veya sprey) verilir. Bu, sedasyon alma açısından daha yüksek risk altında olduğu düşünülen hastalara önerilebilir. Aksi takdirde, endoskopinizi sedasyonsuz bir şekilde yaptırmak istiyorsanız, bunun sizin için bir olasılık olup olmadığını görmek için bunu doktorunuzla önceden konuşmalısınız.

Endoskopi Prosedürü

Prosedürün tamamlanması tipik olarak 10 ila 20 dakika sürer. Endoskopi sol tarafınıza yatarken yapılır. Dişlerin ve endoskopun zarar görmemesi için dişlerin arasına plastik bir ağız koruyucu yerleştirilir.

Endoskop (aynı zamanda gastroskop olarak da adlandırılır), yaklaşık bir parmak büyüklüğünde esnek bir tüptür. Endoskopta, endoskopistin üst gastrointestinal (GI) kanalın iç astarını genellikle bir TV monitöründe görmesini sağlayan bir lens ve bir ışık kaynağı bulunur. Çoğu insan, yatıştırıcı ilaçların bir sonucu olarak esnek gastroskopu yutmakta zorluk çekmez. Birçok kişi test sırasında uyur; diğerleri çok rahattır ve genellikle muayenenin farkında değildir.

 

Endoskopist biyopsi adı verilen doku örneklerini alabilir. Biyopsi almak ağrılı değildir. Endoskopist ayrıca muayene sırasında bulunanlara bağlı olarak spesifik tedaviler de (dilatasyon, poliplerin alınması, kanama tedavisi gibi) uygulayabilir. Yemek borusu, mide ve bağırsağı açmak için endoskoptan hava veya karbondioksit gazı nazikçe verilir ve endoskopun bu alanlardan geçmesine izin verir ve endoskopistin tamamen görme yeteneğini geliştirir. Hava mideye ve bağırsak yoluna itildiğinden hafif rahatsızlık hissedebilirsiniz. Bu zararlı değildir; geğirme hissi rahatlatabilir. Endoskop nefes almayı engellemez. İşlemden hemen önce ve işlem sırasında yavaş, derin nefesler almak rahatlamanıza yardımcı olabilir.

Endoskopist biyopsi adı verilen doku örneklerini alabilir. Biyopsi almak ağrılı değildir. Endoskopist ayrıca muayene sırasında bulunanlara bağlı olarak spesifik tedaviler de (dilatasyon, poliplerin alınması, kanama tedavisi gibi) uygulayabilir. Yemek borusu, mide ve bağırsağı açmak için endoskoptan hava veya karbondioksit gazı nazikçe verilir ve endoskopun bu alanlardan geçmesine izin verir ve endoskopistin tamamen görme yeteneğini geliştirir. Hava mideye ve bağırsak yoluna itildiğinden hafif rahatsızlık hissedebilirsiniz. Bu zararlı değildir; geğirme hissi rahatlatabilir. Endoskop nefes almayı engellemez. İşlemden hemen önce ve işlem sırasında yavaş, derin nefesler almak rahatlamanıza yardımcı olabilir.
Endoskopi Sonrası
Endoskopiden sonra, yatıştırıcı ilaçların etkisi geçene kadar genellikle bir saatten az bir süre gözlemlenirsiniz. Yaygın olarak kullanılan bazı ilaçlar, bazı kişilerin geçici olarak yorgun hissetmesine veya konsantre olmakta güçlük çekmesine neden olur. Tipik olarak, işlem gününün bakiyesi için araba kullanmamanız ve işe geri dönmemeniz talimatı verilecektir.
 
Muayeneden sonra en sık görülen rahatsızlık, muayene sırasında giren havanın bir sonucu olarak şişkinlik hissidir. Bu genellikle hızlı bir şekilde çözülür. Bazı hastalarda ayrıca hafif bir boğaz ağrısı vardır. Çoğu hasta muayeneden kısa bir süre sonra yemek yiyebilir.
 
Üst Endoskopi Sonrası

Çoğu hasta endoskopiyi çok iyi tolere eder ve sonrasında iyi hisseder. Muayeneden sonra biraz yorgunluk yaygındır ve günün geri kalanında sakinleşmeyi ve rahatlamayı planlamalısınız.

Endoskopi uzmanı, endoskopi tesisinden ayrılmadan önce muayenenin sonucunu açıklayabilir. Biyopsi alındıysa veya polipler çıkarıldıysa, sonuçları endoskopist tarafından belirtilen bir zamanda, genellikle bir hafta içinde aramalısınız.

 

Unutulmamalıdır ki Endoskopi çok kıymetli bir tetkiktir. Doğru endikasyon ile yapılmalı ve yetkin kişilerce değerlendirilmelidir. Her hasta özeldir.

İlginizi çekebilecek makaleler

Kolon kanseri cerrahisi

Fatma Hanım’a yaklaşık 6 aydır şiddetli karın ağrıları ve bağırsak alışkanlıklarında değişiklik şikâyetleri nedeni ile başvurduğu klinikte yapılan kolonoskopi, kirlilik nedeni ile kısmi yapılabilmiş.

Metabolik cerrahi

Birsen Hanım Metabolik Cerrahi sonrası gerçekleştirmiş olduğumuz 1. Ay kontrolleri esnasında ameliyatı sonrası hayatında nelerin değiştiğini sizler için anlattı.

Plummer-Vinson hastalığı

Necla Hanım 10 yıldır devam eden ve özellikle bu yıl çok fazla artan yutma güçlüğü şikayeti ile bizlere başvurdu.